Μόνο 60 άνθρωποι την ώρα επιτρέπεται να επισκεφθούν την κλιματιζόμενη αίθουσα στο μεσαιωνικό τμήμα της βιβλιοθήκης της Πράγας για να κοιτάξουν για δέκα λεπτά το ανεκτίμητο χειρόγραφο.
Ο Codex Gigas, γνωστός και με το όνομα Βίβλος του Διαβόλου, είναι το μεγαλύτερο βιβλίο στον κόσμο. Ένα τεράστιο βιβλίο ύψους 92 εκατοστών, πλάτους 51 εκατοστών και βάρους 75 κιλών που χρειάστηκε το δέρμα 160 γαιδάρων για το υλικό του!
Γράφτηκε στις αρχές του 13αι. σε ένα μοναστήρι της Βοημίας κι ήταν ένα από τα πιο ανεκτίμητα έργα τέχνης της χώρας. Στο Μεσαίωνα, η μοναδικότητά του, το τοποθέτησε ανάμεσα στα θαύματα του κόσμου. Όμως, στα τέλη του Τριακονταετούς Πολέμου, υπεξαιρέθηκε από Σουηδούς και από τότε θεωρείται σουηδική ιδιοκτησία. Η Εθνική βιβλιοθήκη της Πράγας πήρε την άδεια να το δανειστεί για μια έκθεση που θα είναι ανοιχτή στο κοινό από 20 Σεπτεμβρίου μέχρι 6 Ιανουαρίου 2009.
Η Βίβλος του Διαβόλου, γραμμένη στα λατινικά, περιλαμβάνει την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, μια νεκρολογία του μοναστηριού στο Poleridge, μια λίστα με τα μέλη της αδελφότητας του μοναστηρίου, και το αρχαιότερο Τσεχο-λατινικό χρονικό. Ακόμα, περιέχει μυστικές ιατρικές φόρμουλες για την ίαση της επιληψίας και του πυρετού αλά και λύσεις για α
συνήθιστα προβλήματα όπως για παράδειγμα η ανακάλυψη ενός κλέφτη. Στο τέλος του βιβλίου είναι τοποθετημένη μια λίστα με τις ημέρες που πέφτει το Πάσχα τα επόμενα χρόνια.
Για ποιο λόγο, με ποιο τρόπο και από ποιον γράφτηκε η «Βίβλος του Διαβόλου» αποτελεί μυστήριο μέχρι σήμερα. Ο θρύλος αναφέρει ότι το βιβλίο γράφτηκε από ένα μοναχό, ο οποίος χτίστηκε ζωντανός επειδή παραβίασε έναν κώδικα του μοναστηριού. Προκειμένου να απαλλαγεί από αυτή την τιμωρία, υποσχέθηκε να γράψει το μεγαλύτερο χειρόγραφο του κόσμου μέσα σε μια νύχτα. Όταν όμως συνειδητοποίησε ότι ήταν αδύνατο να εκπληρώσει την υπόσχεσή του, ζήτησε από το Διάβολο να τον βοηθήσει. Η ευχή του εισακούστηκε. Ο Διάβολος, στον οποίο ο μοναχός πούλησε την ψυχή του απεικονίζεται στο Penitential, ένα κεφάλαιο που έχει τη μορφή ενός βιβλίου για ιερείς και περιλαμβάνει ποικίλα σύμβολα και διαφορετικές μορφές μεταμέλειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου