Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΦΡΑΝΚΟΚΑΣΤΕΛΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ

Στην περιοχή του βενετσιάνικου κάστρου του Φραγκοκάστελου στη νότια Κρήτη μαρτυρείται το φαινόμενο της εμφάνισης του στρατού των Δροσουλιτών.
Εκατοντάδες Κρήτες πολεμιστές αντιτάχθηκαν στην επίθεση των τουρκικών στρατευμάτων του Μουσταφά Μπέη στις 18 Μαίου 1828.



Οι Τούρκοι στρατιώτες πολιόρκησαν στενά το κάστρο και στη μάχη που κράτησε εφτά μέρες οι περίπου εξακόσιοι υπερασπιστές του, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού τους Χατζημιχάλη Δαλιάνη, θανατώθηκαν. Ο Δαλιάνης, που επέλεξε να μείνει στο κάστρο αγνοώντας τις παροτρύνσεις του στρατού του, αποκεφαλίστηκε και το κεφάλι του στάλθηκε στον Πασά. Τα κόκαλα των πεσόντων λέγεται ότι σήμερα βρίσκονται κάτω από το στρώμα χώματος που αποτελεί το δάπεδο του κάστρου.


Σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατοίκων της περιοχής, αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, o επίδοξος παρατηρητής που είναι εφοδιασμένος με υπομονή και οξεία όραση, μπορεί να παρατηρήσει μια σκιώδη παράταξη να αφήνει τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Χαράλαμπου και να προχωρά κατά μήκος των τειχών του κάστρου. Πάνοπλοι στρατιώτες, ντυμένοι στα μαύρα, προχωρούν σε απλή παράταξη παράλληλα στην ομιχλώδη ακτή.
Το φαινόμενο διαδραματίζεται στο διάστημα μεταξύ 17 και 30 Μαίου
και δε διαρκεί πάνω από 10 λεπτά.

Ντόπιοι κρητικοί αποκαλύπτουν ένα επιπλέον βοηθητικό στοιχείο: το φαινόμενο συμβαίνει συνήθως λίγο πριν την ανατολή, πράγμα που εξηγεί γιατί ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων διανυκτερεύει αυτό το διάστημα κοντά στο κάστρο, με την προσδοκία να παρακολουθήσει ιδίοις όμμασι την προέλαση των γενναίων ψυχών των μαχητών.
Από τη στιγμή της μέρας που προτιμούν να εμφανίζονται προέρχεται η ονομασία "Δροσουλίτες"(δρόσος, πρωινή υγρασία στην ατμόσφαιρα).

Κάποιες προσπάθειες για επιστημονική ερμηνεία του φαινομένου προτείνουν ότι μπορεί να προκαλείται από την αντανάκλαση των ηλιακών ακτίνων από στρατιώτες σε ώρα γυμνασίων στα παράλια της γειτονικής Αφρικής. Ωστόσο η τακτικότητα και η χρονική συνέπεια του γεγονότος αποκλείει το ενδεχόμενο μιας τέτοιας σύμπτωσης.
Η ανάμνηση της θριαμβικής προέλασης των πολεμιστών σε μια παρέλαση θανάτου από αγάπη στην ελευθερία παίρνει υπόσταση στο Φραγκοκάστελο της Κρήτης ακόμα και σήμερα και μπορεί να γίνει φανερή στα μάτια του αποφασισμένου επισκέπτη.

πηγη:  www.esoterica.gr

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΑΔΕΡΦΟΙ ΝΤΑΛΤΟΝ-Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ

Η συμμορία των Ντάλτον ήταν διαβόητη εγκληματική ομάδα που έδρασε στην αμερικανική Δύση από το 1890 μέχρι το 1892. Η συμμορία αποτελούταν από τέσσερα αδέρφια, τους Γκράτον (Γκρατ) (γεν. 1861), Γουίλιαμ (Μπιλ) (γεν. 1866), Μπομπ (γεν. 1869) και Έμετ (γεν.1871). Το όνομα τους έγινε ιδιαίτερα γνωστό σε δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς διέπραξαν πολλές ληστείες σε τρένα και τράπεζες, και απασχόλησαν ουκ ολίγες φορές τις πολιτειακές αρχές.

Η οικογένεια Ντάλτον καταγόταν από το Τζάκσον Κάντρι του Μισούρι. Ο πατέρας τους, Λούις, διατηρούσε σαλούν στη πόλη Κάνσας, μέχρι που παντρεύτηκε την Αντελίν Γιάνγκερ και μετακόμισαν στη βορειοδυτική Οκλαχόμα. Εκεί έμειναν μέχρι το 1882. Το 1886 μετακόμισαν στο βορειοδυτικό Κάνσας, όπου απέκτησαν 15 παιδιά, εκ των οποίων δύο πέθαναν προτού ενηλικιωθούν.

Ο Φρανκ Ντάλτον δολοφονήθηκε το 1887, εν ώρα εργασίας, από έναν κλέφτη αλόγων. Ήταν ο πιο ώριμος και συγκρατημένος απ' όλα τα αδέρφια του, τα οποία τον σέβονταν και συχνά τον ακολουθούσαν στην αναζήτηση εγκληματιών. Ο θαυμασμός των Γκράτον, Μπομπ και Έμετ προς το πρόσωπο του Φρανκ, ήταν η αφορμή, να προσφέρουν με τη σειρά τους τις υπηρεσίες τους στο νόμο.
Φρανκ Νταλτον
Ο Μπομπ ήταν ο πιο ανήσυχος και οξύθυμος χαρακτήρας. Σε ηλικία 19 ετών, ενώ ήταν βοηθός σερίφη, πυροβόλησε έναν άνδρα και τον σκότωσε ακαριαία. Αν και υποστήριξε οτι τον πυροβόλησε στο πλαίσιο του καθήκοντος, το γεγονός αυτό αναστάτωσε τόσο τη κοινή γνώμη όσο και τις αρχές τις Πολιτείας. Η δεύτερη κατηγορία δεν άργησε να έρθει για τον «ταραξία» Μπομπ. Το Μάρτιο του 1890 κατηγορήθηκε για παράνομη εισαγωγή λικέρ στην Ινδιάνικη επικράτεια, ωστόσο με τη καταβολή της εγγύησης και με τη προσωρινή απόλυσή του κατάφερε να απαλλάξει τη παρουσία του από τα δικαστήρια.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ο Γκρατ Ντάλτον, κατηγορήθηκε για κλοπή αλόγου, ένα αδίκημα για το οποίο προβλεπόταν θανατική ποινή. Ωστόσο, είτε αποσύρθηκαν οι κατηγορίες είτε αφέθηκε ελεύθερος.
 Η δολοφονία του Φρανκ Ντάλτον και η ταραχώδης ζωή του Μπομπ, σε συνδυασμό με την απώλεια της οικογενειακής τους φάρμας, για την κατασκευή του σιδηροδρόμου, οδήγησαν μερικά από τα αδέρφια στη παρανομία. Ο Μπομπ Ντάλτον κάλεσε τους Τζορτζ Νιούκομπ (George "Bitter Creek" Newcomb), Χάρλευ Πιρς (Charley Pierce) και Τσάρλυ Μπράιαντ (Blackfaced Charlie Bryant) και τους πρότεινε να σχηματίσουν μια ομάδα μαζί με τον αδερφό του Έμμετ. Οι Γκρατ και Μπιλ Ντάλτον εισχώρησαν λίγο αργότερα στην ομάδα, όπως επίσης και και οι Μπιλ Ντούλιν (Bill Doolin), Ντικ Μπρόντγουελ (Dick Broadwell) και Μπιλ Πάουερς (Bill Powers).


Στις 5 Οκτωβρίου 1892 η συμμορία Ντάλτον επιχείρησε τη τελευταία της παράνομη ενέργεια. Στην προσπάθειά τους να ληστέψουν τράπεζα στο Κόφιβιλ του Κάνσας έγιναν αντιληπτοί από τους πολίτες και στην ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολούθησε σκοτώθηκαν οι τέσσερις. Ωστόσο, διασώθηκε ο βαρύτατα τραυματισμένος Έμετ , ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια.



Γκρατ Νταλτον
Εμετ Νταλτον












Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Οι μεγαλύτεροι κατάσκοποι στη σύγχρονη ιστορία

Ο Τζέιμς Μποντ προβάλλει στα μάτια των περισσοτέρων από εμάς ως ο ιδεότυπος του μυστικού πράκτορα. Ωστόσο, ο βίος και η πολιτεία των μεγαλύτερων κατασκόπων στη σύγχρονη ιστορία δείχνει ότι στο ευγενές άθλημα της συλλογής πληροφοριών έχουν διακριθεί άνθρωποι πέραν πάσης υποψίας

Μάτα Χάρι (1876-1917)
Perierga.gr - Οι μεγαλύτεροι κατάσκοποι!Γεννημένη στο Leeuwarden της Ολλανδίας το 1876, η Μάτα Χάρι είναι μια από τις πρώτες γυναίκες διπλές κατασκόπους. Έδρασε για λογαριασμό της Γερμανίας και της Γαλλίας κατά το Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε ηλικία 19 χρόνων παντρεύτηκε έναν αξιωματικό του στρατού και τον ακολούθησε στην τότε Ολλανδική αποικία της Ιάβας. Μετά την αποτυχία του γάμου της και το θάνατο του ενός από τα δύο παιδιά της επέστρεψε στην Ευρώπη και το Παρίσι δουλεύοντας για πολλά χρόνια ως στριπτιζέζ και συνοδός υψηλόβαθμων στρατιωτικών.
Το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, βρήκε τη Μαργκαρέτα Ζέλε, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, να πλησιάζει τα σαράντα και τα οικονομικά της σε κακή κατάσταση. Έτσι, όταν την προσέγγισε η γερμανική μυστική υπηρεσία δεν χρειάστηκε πολύ για να αποφασίσει να συνεργαστεί μαζί της παρέχοντας πληροφορίες.
Η εργατικότητα της, το απαράμιλλο κάλλος και ο κοσμοπολίτικος αέρας της άρχισαν σύντομα να αποδίδουν καρπούς. Ακόμα περισσότερους καρπούς φυσικά απέδωσε η συνεργασίας της με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες.
Τον Ιανουάριο του 1915,μετά από μερικούς μήνες διπλής δράσης, συνελήφθη και δικάστηκε για προδοσία. Εννέα μήνες αργότερα εκτελέστηκε από γαλλικό απόσπασμα.

Τζούλιους και Εθελ Ρόζενμπεργκ (1915, 1918 – 1953)
Perierga.gr - Οι μεγαλύτεροι κατάσκοποι!
Ο Τζούλιους και η Εθελ Ρόζενμπεργκ ήταν ένα ζευγάρι Αμερικάνων κομμουνιστών που εκτελέστηκαν το 1953 για κατασκοπεία κατά των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της δράσης τους, που διήρκεσε από το 1942 μέχρι περίπου το 1950, παρείχαν στην KGB χιλιάδες έγγραφα που αφορούσαν κατασκευαστικές λεπτομέρειες του μαχητικού αεροσκάφους P-80 της Lockheed. Οι απόρρητες αναφορές για τις εταιρείας Emerson Radio και ειδικότερα τα σχέδια μιας ασφάλειας χρησιμοποιήθηκαν πολύ αργότερα για την κατάρριψη ενός αμερικάνικου U2.
Η σύλληψη και η επακόλουθη καταδίκη τους ήταν παράλληλα η αρχή της περιόδου του Μακαρθισμού!

Όλντριτς Έιμς (1941)
Ο Όλντριτς Έιμς ήταν ένας πρώην υπάλληλος της CIA στον τομέα της αντικατασκοπίας. Μέχρι που το 1985 αποφάσισε να αλλάξει στρατόπεδο μπαίνοντας στην πρεσβεία της Σοβιετικής Ένωσης. Οι λόγοι της προδοσίας του Ειμς δεν ήταν ιδεολογικοί αλλά καθαρά οικονομικοί. Προσφέροντας πληροφορίες αντί αμοιβής είχε σκοπό να αντιμετωπίσει προσωπικά χρέη.
Την ίδια χρονιά οι αξιωματούχοι της CIA παρατήρησαν ότι έχαναν κατασκόπους με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς από το συνηθισμένο αλλά για άγνωστους λόγους δεν υποπτεύθηκαν πιθανή διείσδυση της KGB. Όταν το FBI ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης αποκάλυψε τη δράση του Ειμς και φοβούμενο ότι θα αυτομολήσει στο ανατολικό μπλοκ τον συνέλαβε στο αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον μαζί με τη γυναίκα του. Αργότερα εκτελέστηκε στην ομοσπονδιακή φυλακή του Άλενγουντ της Πενσιλβάνια.

Τζιάκομο Καζανόβα 1725-1798
Perierga.gr - Οι μεγαλύτεροι κατάσκοποι!Περισσότερο γνωστός για τις ερωτικές του επιδόσεις και το βιβλίο «Η ιστορία της ζωής μου», που είναι η καλύτερη περιγραφή της ζωής στο 18ο αιώνα που διασώζεται, ο Καζανόβα ήταν κατάσκοπος για τις αρχές της πόλης και τους Ενετούς Ανακριτές.
Εξαιτίας της οικονομικής υποστήριξης που είχε η μητέρα του από διάφορους πατρώνους της τέχνης, είχε τη δυνατότητα να σπουδάσει και γίνει μεταξύ άλλων δικηγόρος. Οι ερωτικές του σχέσεις με διάφορες ισχυρές γυναίκες της εποχής του έδωσαν δύναμη.
Ωστόσο το πάθος του για τη χαρτοπαιξία αλλά η αυτοκαταστροφική του φύση τον εμπόδισαν από το να δημιουργήσει μια περιουσία. Σε μια περίπτωση λέγεται ότι έχασε το ισοδύναμο του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε μια νύχτα.
Το 1872 και μετά από δύο χρόνια δράσης εξορίστηκε από την πόλη για τη διασπορά φημών εναντίων ενός ισχυρού πατρικίου της Βενετίας.

Κλάους Φουχς (1911-1988)
Perierga.gr - Οι μεγαλύτεροι κατάσκοποι!Ο Κλάους Φουχς γεννήθηκε στο Ρούσελχαϊμ της Γερμανίας στις 19 Δεκεμβρίου 1911. Τη δεκαετία του 1930 και όντας μέλος του γερμανικού κομμουνιστικού κόμματος διέφυγε στη Βρετανία όπου και σπούδασε μαθηματικά και φυσική. Για ένα μικρό διάστημα εργάστηκε στο βρετανικό πρόγραμμα για την κατασκευή ατομικής βόμβας παρέχοντας πληροφορίες σε σοβιετικούς κατασκόπους.
Το 1943 μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου και εργάστηκε στο Πρόγραμμα Μανχάταν συμβάλλοντας σε πολλούς θεωρητικούς υπολογισμούς για τη ατομική διάσπαση και αργότερα στη σχεδίαση της πρώτης βόμβας υδρογόνου.
Ιστορικά έχει αποδειχτεί ο οι πληροφορίες που παρείχε στους σοβιετικούς χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο για τον έλεγχο των επιστημόνων παρά για την επίλυση προβλημάτων του δικού τους ατομικού προγράμματος. Ωστόσο κάποια στοιχεία σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου επέτρεψαν στους σοβιετικούς να ξέρουν ότι οι ΗΠΑ δεν ήταν έτοιμες για πυρηνικό πόλεμο μέχρι τις αρχές τις δεκαετίας του πενήντα.
Το 1946 καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκισης, εκτείοντας τα 9 προτού επιστρέψει στην Ανατολική Γερμανία.

Ρίτσαρντ Σόργκε (1895-1944)
Perierga.gr - Οι μεγαλύτεροι κατάσκοποι!Ο Ρίτσαρντ Σόργκε θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους κατασκόπους των Σοβιετικών στην Ιαπωνία πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Γεννημένος στο Μπακού του Αζερμπαιτζάν και ανηψιός ενός από τους στενούς συνεργάτες του Καρλ Μαρξ υιοθέτησε την κομουνιστική ιδεολογία κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης του από τραυματισμό στον Α’ παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Μάιο του 1933 η Σοβιετική Ένωση τον έστειλε στο Τόκιο για να οργανώσει ένα δίκτυο κατασκόπων κάτι που έκανε με ιδιαίτερη επιτυχία. Στις 14 Σεπτεμβρίου πληροφόρησε τον Κόκκινο Στρατό ότι οι Ιάπωνες δεν είχαν σκοπό να επιτεθούν παρά μόνο αν οι γερμανοί καταλάβουν τη Μόσχα ή ξεσπάσει εμφύλιος στη Σιβηρία. Αυτό επέτρεψε στους Σοβιετικούς να μετακινήσουν μεγάλες μονάδες στρατού και να αναστρέψουν την κατάσταση στη μάχη του Στάλινγκραντ. Μια άλλη επιτυχία ήταν η ακριβής προειδοποίηση των Συμμάχων για την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ.
Η δουλειά του Σόργκε θεωρείται ότι εμπόδισε την επικράτηση των Ναζί στο Β’ΠΠ, διατήρησε το Στάλιν στην ηγεσία του Κομουνιστικού Κόμματος και της Σοβιετικής ένωσης και διαμόρφωσε τη πρόσφατη μεταπολεμική ιστορία όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.
Ο Σόργκε συνελήφθη το 1941 στο Τόκιο και παρά τους βασανισμούς που υπέστη αρνήθηκε όλους τους δεσμούς του με τη Σοβιετική Ένωση. Για την προσφορά του τιμήθηκε μετά θάνατο με τον τίτλο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωση

πηγή: men24.gr

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας θανάτου

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας που πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 1942 μεταξύ μιας ομάδας Σοβιετικών αιχμαλώτων και των Γερμανών κατακτητών θεωρείται ως ο συγκλονιστικότερος αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου, γνωστός ως «αγώνας του θανάτου» («The death match»).  Λόγω της γερμανικής εισβολής στην ΕΣΣΔ το 1941, πολλοί ποδοσφαιριστές της Ντιναμό Κιέβου κατατάχθηκαν στο στρατό. Μετά από την κατάληψη του Κιέβου, πολλοί παίκτες οδηγήθηκαν αιχμάλωτοι στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
perierga.gr - Οποδοσφαιρικός αγώνας του θανάτου!
Ο τερματοφύλακας της Ντιναμό Mykola Trusevich προσπάθησε να βρει πρώην συμπαίκτες του για να φτιάξει μια νέα ομάδα. Τις επόμενες εβδομάδες δημιουργήθηκε η ομάδα FC Start, αποτελούμενη από οκτώ παίκτες της Ντιναμό και 3 της Λοκομοτίβ Κιέβου. Στις 7 Ιουνίου 1942 η FC Start έδωσε τον πρώτο της αγώνα. Ακολούθησαν και άλλοι… Στις 6 Αυγούστου 1942 η FC Start νίκησε την Flakelf με 5-1, η οποία ήταν η ποδοσφαιρική ομάδα της Luftwaffe, δηλαδή της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μετά από την ήττα η Flakelf αποφάσισε να οργανώσει έναν επαναληπτικό αγώνα για να πάρει την εκδίκησή της.


Οι Γερμανοί στρατιωτικοί έβλεπαν την αναμέτρηση FC Start – Flakelf σαν αναμέτρηση του ναζισμού με τον κομμουνισμό. Ο αγώνας ήταν στημένος από τους Γερμανούς στρατιωτικούς ώστε η αντίπαλη ομάδα να έχει ελάχιστες πιθανότητες να νικήσει. Παράλληλα, απείλησαν τους παίκτες της FC Start πως αν δεν κάθονταν να ηττηθούν θα το μετάνιωναν. Διαιτητής ορίστηκε ένας αξιωματικός των SS, ο οποίος μεροληπτούσε διαρκώς και απροκάλυπτα υπέρ της γερμανικής ομάδας, μετατρέποντας τον αγωνιστικό χώρο σε… ρινγκ! 

Παρόλο που η γερμανική Flakelf έπαιζε βρώμικα και σκληρά η FC Start κατάφερε να νικήσει στο τέλος με σκορ 5-3, αλλά στη συνέχεια πλήρωσε τη νίκη της με αίμα. Μετά το τέλος του αγώνα, ορισμένοι από τους Ρώσους παίκτες συνελήφθησαν και βασανίστηκαν από την Γκεστάπο, ενώ οι υπόλοιποι στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι περισσότεροι από αυτούς πέθαναν μέσα στον επόμενο χρόνο,ανάμεσά τους και ο «ηρωικός» τερματοφύλακας της ρωσικής ομάδας Mykola Trusevich. Στον «αγώνα του θανάτου» ο νικητής κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις αντίξοες συνθήκες και να κερδίσει. Γι’ αυτήν τη νίκη του, όμως, δεν πήρε κάποιο κύπελλο ως έπαθλο. Αντιθέτως, τιμωρήθηκε με εκτέλεση…

Οι μεγαλύτερες αποδράσεις στην ιστορία

Ελάχιστα γεγονότα δημιουργούν λαϊκούς ήρωες και η απόδραση από φυλακή είναι ένα από αυτά. Στη λογοτεχνία αλλά και στον κινηματογράφο δεν υπάρχει ζήτημα επιλογής πλευράς. Τα σωφρονιστικά συστήματα είναι διεφθαρμένα και η απόδραση απόδοση δικαιοσύνης.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η σύλληψη του δραπέτη είναι ζήτημα τιμής για τις αρχές ενός συστήματος και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το επακόλουθο ανθρωποκυνηγητό παίρνει γιγαντιαίες διαστάσεις. Αυτό ακριβώς είναι και το χαρακτηριστικό μια μεγάλης απόδρασης. Ας δούμε 10 από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών.

Τζον Ντίλιγκερ

Perierga.gr - Οι μεγαλύτερες αποδράσειςΗ απόδραση του διαβόητου ληστή τραπεζών, Τζον Ντίλιγκερ από την φυλακή της επαρχίας Λέικ στην Ιντιάνα κινείται μεταξύ θρύλου και πραγματικότητας. Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, ο Ντίλιγκερ χρησιμοποίησε ένα αυτοσχέδιο πιστόλι και διαπράττοντας την υπέρτατη προσβολή προς τις αμερικανικές αρχές ασφαλείας έκλεψε το υπηρεσιακό όχημα του σερίφη της επαρχίας οδηγώντας το στο Ιλινόι.
Αυτό το γεγονός ήταν και η αρχή του τέλους του. Αν και η ληστεία τράπεζας δεν ήταν ομοσπονδιακό έγκλημα το 1934, η διακίνηση ενός κλεμμένου οχήματος ήταν και υποχρέωσε το FBI να ασχοληθεί με την υπόθεση του. Μετά από πέντε μήνες καταδίωξης ήταν νεκρός.

Η απόδραση από τη Φυλακή Λίμπι
Οι ομαδικές αποδράσεις κατά τον αμερικάνικο εμφύλιο πόλεμο δεν ήταν ασυνήθιστο φαινόμενο. Μεταξύ 9 και 10 Φεβρουαρίου 1864, 109 αιχμάλωτοι πολέμου της Ένωσης απέδρασαν από τη Φυλακή Λίμπι στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια ανοίγοντας τούνελ. Και οι 109 ήταν αξιωματικοί, με βαθμούς από στρατηγό μέχρι ταγματάρχη. Από αυτούς 59 κατάφεραν επιτυχώς να φτάσουν σε περιοχές που ελέγχονταν από το στρατό της Ένωσης.

Η Μεγάλη Απόδραση
Η πασίγνωστη «Μεγάλη Απόδραση» ήταν ένα ευφυές, πολύπλοκο και καλά οργανωμένο σχέδιο απόδρασης από τη φυλακή Σταλάγκ Λουφτ ΙΙΙ (Σάγκαν, Πολωνία) το Μάρτιο του 1944. Οι αιχμάλωτοι έσκαψαν τρία διαφορετικά τούνελ σε περίπτωση που κάποιο γινόταν αντιληπτό και διέφυγαν με ψεύτικες ταυτότητες και στολές γερμανών στρατιωτικών.
Από τους 76 που απέδρασαν, μόλις τρεις πιλότοι της RAF κατάφεραν να επιστρέψουν στη Βρετανία μέσω Σκανδιναβίας. Οι υπόλοιποι συνελήφθησαν και 50 από αυτούς εκτελέστηκαν μετά από διαταγές του ίδιου του Χίτλερ. Ανάμεσα τους και ο Έλληνας ανθυποσμηναγός Σωτήριος Σκάντζικας της 336 Μ.Β.

Η απόδραση από το Σόμπιμπορ
Perierga.gr - Οι μεγαλύτερες αποδράσειςΌτι δεν κατάφεραν οι συμμαχικοί στρατιωτικοί στη Μεγάλη Απόδραση, το πέτυχαν και με το παραπάνω απλοί Εβραίοι αιχμάλωτοι στο στρατόπεδο του Σόμπιμπορ τον Οκτώβριο του 1943.
Καθοδηγούμενοι από τους Λίον Φεντχάντλερ και Αλεξάντερ Πετσέρσκι (Ρώσος αιχμάλωτος πολέμου) σκότωσαν 11 αξιωματικούς των SS και αρκετούς φρουρούς για να διαφύγουν στο εσωτερικό της Πολωνίας. Το αρχικό σχέδιο ήταν να εξοντώσουν όλη τη δύναμη των SS στο στρατόπεδο αλλά όταν οι πρώτοι φόνοι έγιναν αντιληπτοί, οι περισσότεροι έτρεξαν να αποδράσουν υπό καταιγισμό πυρών.
Από τους περίπου 300 που απέδρασαν, μόνο 50 κατάφεραν να επιζήσουν και μετά τον πόλεμο. Κάποιοι σκοτώθηκαν στα ναρκοπέδια της γύρω περιοχής, άλλοι συνελήφθησαν τις επόμενες μέρες και κάποιοι σκοτώθηκαν από Πολωνούς συνεργάτες των Ναζί μεταξύ των οποίων και ο Λίον Φεντχάντλερ.

Η απόδραση από τη Φυλακή Μάουντζoϊ
Στις 31 Οκτωβρίου 1973, τρία ανώτερα στελέχη του ΙΡΑ, διέφυγαν από τη Φυλακή του Μάουντζoϊ με ελικόπτερο το οποίο προσγειώθηκε στην αυλή της φυλακής. Από αυτούς ένας συνελήφθη μετά από έξι εβδομάδες, ένας δεύτερος μετά από δύο χρόνια, ενώ ο τρίτος, ο Σίμους Τουόμι, ήταν ελεύθερος για πάνω από τέσσερα χρόνια.
Χωρίς να είναι η μοναδική στην ιστορία, σίγουρα όμως η πρώτη, η απόδραση ήταν τόσο πρωτότυπη που οι φύλακες νόμιζαν ότι πρόκειται για επίσκεψη κυβερνητικού αξιωματούχου. Η ελληνική έκδοση της απόδρασης ήρθε πριν μερικά χρόνια με την απόδραση Παλαιοκώστα.

Τζορτζ Μπλέικ
Ο Τζορτζ Μπλέικ είναι ίσως ο πιο γνωστός διπλός πράκτορας της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Στο αποκορύφωμα της δράσης του αποκάλυψε τα ονόματα εκατοντάδων βρετανών πρακτόρων της MI6 και καταδικάστηκε σε 42 χρόνια φυλάκισης (εικάζεται ένα έτος για κάθε πράκτορα που έχασε τη ζωή του) στις φυλακές του Γουόρμγουντ Σκραμπς.
Το Οκτώβριο του 1966 και ενώ εξέτιε το πέμπτο έτος της ποινής του απέδρασε παραδοσιακά, κόβοντας σίδερα και χρησιμοποιώντας μια ανεμόσκαλα. Παρά το φαινομενικά απλό σχέδιο, η φυλακή ήταν υψίστης ασφαλείας ενώ η απόδραση του ίδιου του Μπλέικ ήταν ένα πλήγμα στο γόητρο της Μεγάλης Βρετανίας.
Ακολούθως, ο Μπλέικ διέφυγε στη Σοβιετική Ένωση όπου διαμένει μέχρι σήμερα ζώντας με σύνταξη της KGB. Το 2007 o Βλαδίμηρος Πούτιν του απένειμε το κρατικό μετάλλιο της Αδελφότητας της Φιλίας.

Perierga.gr - Οι μεγαλύτερες αποδράσειςΗ απόδραση από το Αλκατράζ
Οι απόπειρες απόδρασης από τις Φυλακές του Αλκατράζ είναι πολλές. Αλλά σε μία μόνο περίπτωση η τύχη των δραπετών παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη. Αυτή των Φρανκ Μόρις και των αδερφών Άνγκλιν τον Ιούνιο του 1962.
Μετά από εφτά μήνες προσεκτικού σχεδιασμού, χρησιμοποιώντας τις πιο ευφυείς μεθόδους αντιπερισπασμού και επιβαίνοντας σε αυτοσχέδιες λέμβους κατάφεραν αποδράσουν από τη φυλακή και πιθανότατα να διασχίσουν τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.
Η τύχη τους αγνοείται έκτοτε!


Η απόδραση από τις φυλακές Μέιζ
Η μεγαλύτερη απόδραση σε βρετανικό έδαφος έλαβε χώρα στις 25 Σεπτεμβρίου 1983. 38 μέλη του ΙΡΑ διέφυγαν ένοπλοι με ένα όχημα τροφοδοσίας. Η πλειονότητα συνελήφθη σχετικά γρήγορα αλλά αυτό ακριβώς ήταν μέρος του σχεδίου.
Η μαζική απόδραση είχε οργανωθεί για την απελευθέρωση μερικών επίλεκτων κρατουμένων. Σήμερα παραμένουν ελεύθεροι 11 ενώ η τύχη δύο εξ αυτών, των Σίμους Κάμπελ και Τζέραρντ Φράιερς παραμένει άγνωστη.

Το Εξπρές του Μεσονυκτίου
Η περιπέτεια του Μπίλι Χέιζ με τις σοφρωνιστικές αρχές της Τουρκίας, ήταν το θέμα της ταινίας «Eξπρές του Μεσονυκτίου» και για δεκαετίες συνέβαλε στη αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Ο Μπίλι Χέιζ συνελήφθη τη δεκαετία του 1970 για κατοχή και διακίνηση χασίς. Ακολούθως καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση. Μετά από πέντε χρόνια στη περιβόητη φυλακή Σαγκμαλιτσάρ, μεταφέρθηκε στις φυλακές του Βοσπόρου όπου και παρέμεινε έξι μήνες σχεδιάζοντας την απόδραση του.
Τελικά κατάφερε να περάσει στην Ελλάδα με μια μικρή σχεδία, κολυμπώντας και περπατώντας.

πηγή: men24.gr

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Οι 10 μεγαλύτερες σφαγές της ιστορίας

Για περίπου τρεις αιώνες, η ανθρώπινη φύση αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ερευνητικά πεδία. Η θεωρία του «ευγενούς αγρίου», ότι ο άνθρωπος δηλαδή στις φυσικές του συνθήκες είναι ένα ειρηνικό ον, αποτέλεσε έναν από τους πυλώνες της αναγεννησιακής σκέψη και ήταν μια από τις βασικότερες επιρροές του Ζαν Ζακ Ρουσό όταν έγραφε το «Κοινωνικό Συμβόλαιο». Αποτέλεσε δε τη βάση σχεδιασμού σχεδόν όλων των κοινωνικών, πολιτικών και εκπαιδευτικών συστημάτων.
Σήμερα, οι η ανθρωπολογία έχει καταρίψει αυτό το μύθο και θεωρεί ότι η βία είναι μια παγκόσμια σταθερά. Ο άνθρωπος υποστηρίζει ο Στίβεν Πίνκερ, ένας από τους πιο προβεβλημένους όσο αμφιλεγόμενους διανοητές παγκοσμίως, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι πάντα ήταν τόσο βίαιοι και τόσο φονικοί όσο η τεχνολογία τους το επέτρεπε. Η σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης απλώς κρύβοταν ανάμεσα στα ιστορικά δεδομένα και τις στατιστικές.
«Κάποια από τα δεδομένα ήταν κάτω από τη μύτη μας. Η συμβατική ιστορία δείχνει ότι γινόμαστε πιο φιλήσυχοι και πιο ευγενικοί… Ωστόσο, η μειώση της βίας είναι ένα σποραδικό φαινόμενο, ορατό στην κλίμακα χιλιετιών, αιώνων, δεκαετιών και χρόνων. Είναι παρούσα σε αρκετές τάξεις μεγέθους βίας από τη γενοκτονία, στον πόλεμο, στις δολοφονίες, στην αντιμετώπιση παιδιών ή ζώων» υποστηρίζει ο Πίνκερ.

Η σφαγή Ντρογκέντα (11 Σεπτεμβρίου 1649)
Θύματα: έως 4 χιλιάδες
Perierga.gr - Οι 10 μεγαλύτερες σφαγές της ιστορίαςΗ σφαγή της Ντρογκέντα ήταν το πιο αιματηρό γεγονός των Πολέμων των Τριών Βασιλείων μεταξύ 1639 και 1651. Σκοτσέζοι και Ιρλανδοί μάχονταν για την ανεξαρτησία τους από την Αγγλική κυριαρχία, ενώ η Αγγλία βρισκόταν σε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ Βασιλικών και Κοινοβουλευτικών.
Το 1649, ο Όλιβερ Κρόμγουελ αποβιβάστηκε στην Ιρλανδία για να ανακτήσει τη χώρα εκ μέρους του Αγγλικού Κοινοβουλίου. Το πρώτο εμπόδιο στο δρόμο του ήταν η οχυρωμένη πόλη της Ντρογκέντα. Ο Κρόμγουελ αποφάσισε να επιτεθεί αιφνιδιαστικά αντί να περιμένει την πτώση της μετά από πολιορκία.
Όταν τελικά κατάφερε να μπει στην πόλη, η φρουρά της που αποτελείτο από Άγγλους Βασιλικούς και Ιρλανδούς καθώς και πλήθος κατοίκων σφαγιάστηκαν χωρίς οίκτο.
Σύμφωνα με διάφορους ιστορικούς η πράξη του Κρόμγουελ ήταν ακόλουθη των συμβατικών πολεμικών ηθών της εποχής που επέτρεπε στους κατακτητές να εξοντώνουν κατά βούληση τον πληθυσμό μιας πόλης που δεν είχε παραδοθεί.

Η σφαγή του Μπατάκ (1876)
Θύματα: έως 5 χιλιάδες
«… Σε κάθε πλευρά υπήρχαν ανθρώπινα οστά, κρανία, πλευρά, ολόκληροι σκελετοί, κεφάλια κοριτσιών με μακριές πλεξούδες, κόκκαλα παιδιών και σκελετοί σε ρούχα… Εδώ υπήρχε ένας μύλος γεμάτος με πρησμένα πτώματα; Εκεί το σχολείο με 200 γυναικόπαιδα καμένα ζωντανά».
Έτσι περιέγραψε τη σφαγή του Μπατάκ ο αμερικάνος συγγραφέας και διπλωμάτης Ευγένιος Σουίλερ στη Daily News. Σύμφωνα με τη Encyclopaedia Britannica, 5 χιλιάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν στο Μπατάκ τον Απρίλιο του 1876. Στην ευρύτερη περιοχής της Φιλιππούπολης ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τις 15 χιλιάδες.
Η σφαγή ήταν στα πλαίσια αντιποίνων που διετάχθησαν για την εξέγερση των Βουλγάρων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η σφαγή της Θεσσαλονίκης (390)
Θύματα: 7 χιλιάδες
Perierga.gr - Οι 10 μεγαλύτερες σφαγές της ιστορίαςΗ σύλληψη ενός δημοφιλούς ηνίοχου ήταν αρκετή για να προκαλέσει τη σφαγή 7000 Θεσσαλονικέων το 390 μ.Χ. Ο Βουθέριχος, ένας γότθος στρατιωτικός διοικητής διέταξε τη σύλληψη του ηνίοχου επειδή προσπάθησε να αποπλανήσει έναν υπηρέτη ή τον ίδιο το στρατιωτικό διοικητή. Οι θεατές του ιππόδρομου εξεγέρθηκαν δολοφονώντας το Βουθέριχο.
Στην προσπάθεια του να διατηρήσει τις ισορροπίες με τη δύση, ο Αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α’ παρενέβη και διέταξε τη γοτθική φρουρά να καταπνίξει τη εξέγερση. Αν και το νούμερο είναι υπερβολικό δείχνει το μέγεθος της σφαγής και της οργής των γότθων.

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα (13 Ιουλίου 1995)
Θύματα: έως 8 χιλιάδες
Perierga.gr - Οι 10 μεγαλύτερες σφαγές της ιστορίαςΗ σφαγή της Σρεμπρένιτσα ήταν μεγαλύτερη σφαγή σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Ιούλιο του 1995 περίπου 8 χιλιάδες Βόσνιοι άντρες και παιδιά εκτελέστηκαν από μονάδες του σέρβικου στρατού που βρίσκονταν υπό τις οδηγίες του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς.
Πριν από τη γενοκτονία, οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών είχαν κηρύξει τη Σρεμπρένιτσα «ασφαλή περιοχή». Περίπου 400 ένοπλοι Ολλανδοί κυανόκρανοι βρίσκονταν στην περιοχή την ώρα της σφαγής, κάτι που αργότερα οδήγησε στην πτώση της Ολλανδικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το συμπέρασμα του προέδρου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης «οι σερβικές δυνάμεις αφαίρεσαν από όλους τους μουσουλμάνους αιχμαλώτους, στρατιωτικούς και πολίτες, ηλικιωμένους και παιδιά, τα προσωπικά τους υπάρχοντα και έγγραφα και μεθοδικά τους εκτέλεσαν με γνώμονα την ταυτότητα τους».

Η σφαγή του στρατού του Έλφινστοουν (6-13 Ιανουαρίου 1842)
Θύματα: 16 χιλιάδες
Στα μέσα του 19ου αιώνα, η Καμπούλ ήταν μια κοσμοπολίτικη μητρόπολη της Ανατολής. Ευρύχωρα ξύλινα σπίτια, κήποι, θεατρικές παραστάσεις, αγώνες κρίκετ, κυνήγια ήταν τα συστατικά της καθημερινότητας εν μέσω μιας σύντομης βρετανικής κατοχής από το 1839.
Ο ντόπιος πληθυσμός δεν είχε υιοθετήσει τα βρετανικά πρότυπα και με υπόβαθρο μια μάχη διπλωματικής επιρροής μεταξύ Ρωσίας, Ινδίας και Μεγάλης Βρετανίας αποφάσισε να επαναστατήσει διώχνοντας τη βρετανική φρουρά.
Υπό την ηγεσία του Ακμπάρ Χαν απώθησε τις δυνάμεις των Άγγλων και Ινδών το 1842 αναγκάζοντας τους να υποχωρήσουν προς το Τζαλαλαμπάντ. Η δύναμη τους που αριθμούσε 4500 οπλίτες και 12000 προσωπικό αποδεκατίστηκε μέχρις ενός. Για τους Βρετανούς, η τραγική κατάληξη της οπισθοχώρησης οφείλεται στην ανικανότητα του Αρχιστράτηγου Γουίλιαμ Έλφιστοουν.

Η σφαγή του Κατίν (1940)
Θύματα: έως 25 χιλιάδες
Perierga.gr - Οι 10 μεγαλύτερες σφαγές της ιστορίαςΔύο, μόλις, εβδομάδες μετά τη γερμανική εισβολή της 1ης Σεπτεμβρίου 1939 στη Πολωνία, ο Κόκκινος Στρατός εισέβαλε στα ανατολικά της χώρας προκειμένου να ασφαλίσει τα εδάφη που είχαν προσαρτηθεί στη Σοβιετική Ένωση με τη Γερμανοσοβιετική συμφωνία των Μολότοφ-Ρίμπεντροπ.
4 χρόνια αργότερα, το 1943, και ενώ οι πρώην σύμμαχοι βρίσκονταν πλέον σε πόλεμο, η Ναζιστική Γερμανία ανακοίνωσε την ανακάλυψη ομαδικών τάφων στο δάσος του Κατίν.
Την ανακοίνωση ακολούθησε ένα μπαράζ διπλωματικών εξελίξεων και προπαγάνδας αλλά το πραγματικό γεγονός και οι ιστορικές λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές για πολλές δεκαετίες.
Οι αποκαλύψεις ήρθαν τελικά το 1990, όταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραδέχτηκε ότι οι σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες ήταν υπεύθυνες για τη σφαγή του Κατίν. Η διαταγή δόθηκε στις 5 Μαρτίου 1940 από τον Ιωσήφ Στάλιν κατόπιν υπόδειξης του Λαυρέντη Μπέρια. Παράλληλα, οι σοβιετικές αρχές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ομαδικών τάφων σε δύο ακόμη σημεία. Οι νεκροί, πολωνοί έφεδροι αξιωματικοί και οπλίτες στην πλειονότητα, ανέρχονται στους 21,768 σύμφωνα με τα πιο έγκυρα δεδομένα.

Perierga.gr - Οι 10 μεγαλύτερες σφαγές της ιστορίαςΗ σφαγή του Μπάμπι Γιαρ (29-30 Σεπτεμβρίου 1941)
Θύματα: περισσότερα από 30 χιλιάδες
Ότι δεν κατάφεραν ο Κόκκινος Στρατός και η NKVD επί του πληθυσμού της Ουκρανίας, ολοκλήρωσαν με τον πιο ειδεχθή τρόπο οι δυνάμεις των SS το Σεπτέμβριο του 1941. Με τη βοήθεια τοπικών συνεργατών και της ουκρανικής αστυνομίας εκτέλεσαν 33771 εβραίους πολίτες του Κίέβου κάτι που θεωρείται η μεγαλύτερη μεμονωμένη σφαγή στην ιστορία του Ολοκαυτώματος.

Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου (1572)
Θύματα: 3 έως 100 χιλιάδες
Η Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων με φόντο τη διαμάχη καθολικών και προτεσταντών στο Παρίσι του 16ου αιώνα. Παρότι εύθραυστη, η συνθήκη Ειρήνης του Σεν Ζερμέν (1570) έβαλε προσωρινά τέλος στις θρησκευτικές συγκρούσεις και στον τρίτο πόλεμο των θρησκειών. Δύο χρόνια αργότερα, η Μαργκερίτ Ντε Βαλουά (μετέπειτα Βασίλισσα Μαργκό και κόρη της Αικατερίνης των Μεδίκων) υποχρεώθηκε σε γάμο με τον προτεστάντη Ερρίκο Γ’ προκειμένου να συμφιλιωθούν οι ουγενότοι με τους καθολικούς.
Ωστόσο, η οικογένεια της Αικατερίνης των Μεδίκων όσο και η διοίκηση του Παρισιού δεν έβλεπαν με συμπάθεια το γάμο. Ο μύθος λέει ότι οι νεόνυμφοι δεν κοίταξαν ούτε μια φορά ο ένας τον άλλο κατά τη διάρκεια της τελετής.
Η σπίθα που άναψε τη φωτιά ήταν η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Ναύαρχου Κολινί, του πιο επιφανή ηγέτη των ουγενότων. Οι Ουγενότοι συγκέντρωσαν ένα στρατό 4000 ανδρών έξω από το Παρίσι ως επίδειξη δύναμης και χωρίς πρόθεση να εισβάλλουν στην πόλη. Σε αντίδραση, οι αρχές του Παρισιού έκλεισαν τα τείχη εξοπλίζοντας τους καθολικούς πολίτες. Μετά το σύνθημα για την έναρξη των επιθέσεων, που δόθηκε τις πρώτες ώρες της ημέρας του Αγίου Βαρθολομαίου, και για περίπου έξι εβδομάδες, οι ουγενότοι που είχαν παγιδευτεί στην πόλη σφαγιάζονταν ανηλεώς.

Οι σφαγές σε σοβιετικές φυλακές του 1941
Θύματα: έως 100 χιλιάδες
Το δεύτερο επεισόδιο της σφαγής του Κατίν ήρθε ένα χρόνο αργότερα και κατά τα πρώτα στάδια της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα. Η NKVD και ο Κόκκινος Στρατός που υποχωρούσε από τα εδάφη της Βαλτικής ανέλαβαν την εκκαθάριση των περιοχών από πολιτικούς κρατούμενους και αιχμάλωτους πολέμου. Η πλειοψηφία των θυμάτων που ανέρχονται στις 100 χιλιάδες ήταν Πολωνοί, Λευκορώσοι και Ουκρανοί.

Η σφαγή της Νανκίνγκ (1937–1938)
Θύματα: 42 έως 400 χιλιάδες
Με συνολικό αριθμό θυμάτων που κυμαίνεται από 42 έως 400 χιλιάδες, 155 χιλιάδες καταμετρημένες σωρούς και άγνωστο αριθμό θυμάτων που κάηκαν, πετάχτηκαν στο ποταμό ΓιανγκΤσε, απήχθηκαν, εξαφανίστηκαν, πέθαναν αργότερα από ασθένειες ή αυτοκτόνησαν, η σφαγή της Νανκίνγκ είναι η πιο αιματηρή και αποτρόπαια σφαγή στην ιστορία.
Καταμεσής του δεύτερου Σινοϊαπωνικού πολέμου και μετά της μάχη της Σαγκάης, όπου έλαβαν χώρα εγκλήματα πολέμου και από τις δύο αντίπαλες πλευρές, ο αυτοκράτορας Χιροχίτο διέταξε την άρση των περιορισμών του διεθνούς δικαίου για τους κινέζους αιχμάλωτους πολέμου.
Μετά την πτώσης της Νανκίνγκ, πρωτεύουσας τότε της Κίνας, ο Ιαπωνικός στρατός επιδόθηκε σε λεηλασίες με πρόσχημα την εκκαθάριση στρατιωτών που κρύβονταν ανάμεσα σε πολίτες. Επί έξι εβδομάδες οι ιάπωνες στρατιώτες δολοφονούσαν, ακρωτηρίαζαν, βίαζαν, έκλεβαν και υποχρέωναν σε πράξεις αιμομιξίας τον κινεζικό πληθυσμό. Οι περιγραφές που έχουν διασωθεί κάνουν λόγο για ανήκουστη βιαιότητα κατά την τέλεση των εγκλημάτων.

πηγή: men24.gr
 www.perierga.gr

Ο Γάλλος γιος του Αδόλφου Χίτλερ


Θεωρίες Συνωμοσίας μίας άλλης εποχής: Ο Γάλλος γιος του Αδόλφου Χίτλερ


Μία ιστορία κάνει τον γύρο του Γαλλικού τύπου και του διαδικτύου, μία ιστορία που έχει τις ρίζες της στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και πιο συγκεκριμένα το 1917, όταν ο στρατιώτης, τότε, Αδόλφος Χίτλερ, κατά την διάρκεια τακτικής του άδειας όσο ήταν τοποθετημένος σε αγροτική περιοχή της Γαλλίας, κοντά στην πόλη Λιλ, γνώρισε μία νεαρή Γαλλίδα. Το όνομά της ήταν Charlotte Lobjoie και ήταν μόλις 16 ετών. Η μικρή Charlotte, που δεν γνώριζε γερμανικά, τον Μάρτιο του 1918 γέννησε ένα γιο: Τον γιο του Αδόλφου Χίτλερ.

Μία μέρα στο γραφείο του δικηγόρου Francois Gibault, στα μέσα της δεκαετίας του 70 μπαίνει ένας κομψός Γάλλος και του λέει: «Αγαπητέ, είμαι ο γιος του Χίτλερ. Πείτε μου τι να κάνω». Ο κύριος Gibault δεν πιστεύει στα αυτιά του. Ο άνθρωπος που βρίσκεται μπροστά του είναι αρκετά μεγάλος σε ηλικία, μιλάει τέλεια γαλλικά και δεν φαίνεται… «λοξός».
Ο Jean-Marie Loret περιήλθε στην ευθύνη μίας ανάδοχης οικογένειας το 1934, χωρίς όμως να χάσει ποτέ την επαφή με την αληθινή του μητέρα. Ούτε λόγος όμως για τον πραγματικό του πατέρα. Ο πατέρας αυτός ποτέ δεν τον αναγνώρισε, αρνήθηκε να τον δει, αλλά κατά ένα περίεργο τρόπο η «ανάδοχη» οικογένεια του νεαρού Jean Marie Loret βρέθηκε ιδιοκτήτρια ενός κτιρίου στην Φρανκφούρτη
Λίγες εβδομάδες πριν τον θάνατό της, στις αρχές του 1950, η Charlotte εξομολογείται στον γιο της την αληθινή ταυτότητα του πατέρα του. Ότι ο πατέρας του ήταν ένας από τους περισσότερο μισητούς ανθρώπους του κόσμου. Τον γνώρισε όταν ήταν παιδούλα ακόμα και μάζευε άχυρα και ο νεαρός, τότε δεκανέας, έκανε περιπάτους κρατώντας στο χέρι του ένα μπλοκ ζωγραφικής. Πολλές φορές, στους περιπάτους που έκαναν μαζί, άρχιζε να βγάζει λόγους προς ένα φανταστικό κοινό, στα γερμανικά, μία γλώσσα που η νεαρή Charlotte δεν καταλάβαινε και ο δεκανέας θύμωνε γι αυτό. Ένα βράδυ του 1917, ελαφρά μεθυσμένος μετά από κρασοκατάνυξη με έναν φίλο του, ο Αδόλφος Χίτλερ αφήνει έγκυο την νεαρή Charlotte.
Από τον Μάρτιο του 1918 που γεννιέται το μωρό, η μικρή Charlotte τον μεγαλώνει μόνη της, έχοντας να αντιμετωπίσει τον σχολιασμό και την ντροπή από τον περίγυρό της. Ωστόσο, ποτέ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις συνθήκες γέννησης του γιου της, ούτε ποτέ απεκάλυψε πώς τα έβγαζε πέρα στην ανατροφή του. Χρόνια μετά, αποκαλύφθηκε από τα αρχεία της Βέρμαχτ πως αξιωματικοί μετέφεραν συχνά φακέλους με μετρητά στη νεαρή Charlotte.
Το σοκ για τον Loret είναι τρομερό. Έκτοτε και για 20 χρόνια, δουλεύει νυχθημερόν για να μην σκέφτεται την βαριά του κληρονομιά. «Δούλευα συνεχώς, χωρίς διακοπές, χωρίς να έχω κανένα χόμπι, για να μην πάθω κατάθλιψη. Δεν πήγα καν σινεμά για 20 χρόνια», δηλώνει στις γραμμές ενός βιβλίου που βγήκε το 1981 στο Παρίσι, αλλά κανένας δεν του έδωσε σημασία. Σχεδόν 20 χρόνια μετά από την ομολογία της μητέρας του, ο Jean Marie Loret αποφασίζει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο η μητέρα του να λέει αλήθεια και να αντιμετωπίσει πια την θλιβερή του καταγωγή.

Έτσι, στρατολογεί τις υπηρεσίες ενός ιστορικού, επιστρέφει στις σκηνές της παιδικής του ηλικίας και πραγματοποιεί συνεντεύξεις με μάρτυρες και πραγματοποιεί μία σειρά από έρευνες. Γραφολόγος συγκρίνει τον γραφικό χαρακτήρα των δύο αντρών (Χίτλερ και Loret) και τον βρίσκει πανομοιότυπο, ενώ οι δύο άντρες έχουν την ίδια ομάδα αίματος. Οι φωτογραφίες δε, αποδεικνύουν πως οι δύο άντρες φέρουν μία «οικογενειακή ομοιότητα». Η έρευνα αυτή αποτέλεσε συχνά σημείο διαφωνίας για πολλούς ιστορικούς σε Γερμανία και Ιαπωνία. Ο Jean Marie Loret βρήκε στην σοφίτα της μητέρα του, μετά τον θάνατό της, πίνακες με την υπογραφή του Αδόλφου Χίτλερ ενώ στη Γερμανία θα βρει πίνακες του δικτάτορα που φέρουν την μορφή της μητέρας του.
Το αποτέλεσμα των ερευνών αυτών δημοσιεύεται σε ένα βιβλίο, το 1981, με τον τίτλο «Το όνομα του πατέρα σου ήταν Χίτλερ» που έγραψε ο ίδιος ο Loret, χωρίς όμως η Γαλλική κοινωνία να δώσει ιδιαίτερη σημασία σε αυτό. Το 1981 άλλωστε ήταν μία έντονη χρονιά για την Γαλλική κοινωνία με τους Σοσιαλιστές του Φρανσουά Μιτεράν να έρχονται για πρώτη φορά στην εξουσία.

Ο Γάλλος δικηγόρος του Loret, Francois Gibault πιστεύει πως τώρα πια οι απόγονοι του Loret, έχουν αρκετά στοιχεία ώστε να διεκδικήσουν δικαιώματα από το περίφημο βιβλίο του Αδόλφου Χίτλερ «Mein Kampf» (O Αγών μου) που έχει πουλήσει πολλά εκατομμύρια αντίτυπα.Υπενθυμίζουμε πως ο Αδόλφος Χίτλερ, επισήμως, δεν είχε ποτέ παιδιά ενώ ο μόνος γάμος που πραγματοποίησε, ήταν με την χρόνια ερωμένη του Εύα Μπράουν, την ώρα που ο Κόκκινος Στρατός εισέβαλλε στο Βερολίνο και αμέσως μετά αυτοκτόνησαν και οι δύο. Όλα αυτά επισήμως. Γιατί, άλλες θεωρίες συνωμοσίας τους θέλουν να έχουν μετακομίσει στη Νότιο Αμερική και να συνέχισαν τη ζωή τους εκεί…
O Jean-Marie Loret πέθανε το 1985 σε ηλικία 67 ετών. Η ειρωνεία; Το 1939 κατατάχθηκε στο σώμα που υπερασπίστηκε την γραμμή Μαζινό εναντίων των Ναζί…